Pleje af græsplæne → 10 tips til at opnå den perfekte græsplæne

I denne artikel sætter vi fokus på, hvordan du bedst muligt plejer din græsplæne. Der er naturligvis mange metoder til pleje af græsplænen, men ikke alle er lige effektive. 

Og der er ikke noget værre, end at kæmpe med mos, ukrudt, gulligt græs, bare pletter etc. hvert eneste år. Heldigvis er de problemer fortid, hvis du blot følger vores guide til pleje af græsplæne.

10 tips til den perfekte græsplæne

Overordnet set er der 10 gode råd, du bør følge, hvis du vil have en flot og grøn græsplæne. Du kan læse mere om de enkelte råd, og hvordan du bærer dig ad med at udføre dem i de nedenstående afsnit.

1) Så græs i foråret eller i sensommeren

I realiteten kan det bedst betale sig at så græs i august eller september, da græsfrøene spirer bedst, når jorden er varmere end 10 grader. Da jorden er varmere senere på sommeren, vil du altså opnå de hurtigste resultater ved at så græsset i denne periode.

Det betyder dog ikke, at du ikke kan så græs tidligere på året. Det kan du sagtens, hvis bare du er klar på at have lidt tålmodighed. Det kommer nemlig til at tage lidt længere tid for græsfrøene at spire. Du bør aldrig så senere end oktober, da vejrforholdene ikke er til det. 

Læs mere om dét at så græs, og hvordan du opnår de bedste resultater i vores guide til at så græs.

Så græs på bare pletter

Du behøver ikke at så en hele græsplænen, hvis der blot er tale om enkelte områder med bare pletter. I stedet kan du koncentrere dig om at så nyt græs på disse dele af græsplænen, og stadig vedligeholde og pleje resten af plænen efter de nedenstående råd.

Overvej at lægge rullegræs for at få en “god start” på græsplænen

Hvis du skal til at anlægge en helt ny græsplæne, kan vi anbefale dig at overveje lægning af rullegræs frem for at så græsfrø i jorden over hele arealet. Med rullegræs får du nemlig et bedre udgangspunkt og hurtigere resultater, da græsset ikke først skal spire frem på din græsplæne.

2) Slå græsset ofte – og ikke for meget af gangen

Mange haveejere laver den samme fejl år efter år – de klipper græsset for langt ned. For at opnå de bedste betingelser for vækst og en grøn plæne, er det nemlig vigtigt, at græsset stadig har en modstandsdygtig højde. Det betyder, at du opnår en pænere og mere grøn græsplæne, hvis du ikke klipper den kortere end 4 cm i højden.

Gør du ikke dette, vil der være større sandsynlighed for, at dit græs bliver gulligt, samt at mos og ukrudt får overtaget. Det skyldes, at rodnettet svækkes og de nødvendige næringsstoffer fjernes fra græsset, når det klippes for lavt. 

I stedet er du nødt til at finde plæneklipperen frem 1 til 2 gange om ugen i vækstperioden (cirka fra midt-marts og frem til oktober). Klip regelmæssigt et par centimeter af toppen, hvis du gerne vil holde græsset lavt.

Sådan skal du klippe græsset efter perioder uden trimning

Det kan virke fristende at klippe mange centimeter af græsset, når man kommer hjem fra ferie, har glemt at klippe græsset i den foregående uge eller vejret endelig er til at arbejde i haven efter en lang vinter. Men du må altså lige huske at klappe hesten en smule.

For hvis du klipper mange centimeter af græsset på samme tid, ender du ud i samme problem, som når du klipper for meget af: rodnettet svækkes og vigtige næringsstoffer bliver fjernet. Derudover kan det også resultere i for meget afklippet græs på plænen ad gangen, som vil skabe dårlige vækstbetingelser for det eksisterende græs.

Første gang du vælger at klippe græsset efter vinteren, skal det desuden gerne have en højde på minimum 6 til 8 cm.

3) Giv græsset godt med vand med jævne mellemrum

Hvis der ikke kommer regn, kan det være en god idé at pleje din plæne med vand, så græsset ikke bliver vissent. Det er ikke en absolut nødvendighed, men kan anbefales i særligt tørre perioder.

Du skal gerne vande græsset inden det bliver gulligt, og sikre dig, at det får godt med vand, når du endelig vander det. Hellere vande meget på én gang frem for at vande for ofte. De fleste eksperter anbefaler, at græsset får cirka 20 mm vand ad gangen ved manuel vanding.

4) Husk at pleje din græsplæne med gødning

For at sikre optimale vækstbetingelser, er det vigtigt, at jorden og græsset får den rette mængde næringsstoffer. Hvis ikke disse allerede findes i din plæne, kan du med fordel tilføre dem ved hjælp af gødning.

Du kan både vælge at gå efter uorganisk eller organisk gødning. Uorganisk gødning, også kaldet kunstgødning eller NPK gødning, kan med fordel spredes i små mængder med jævne mellemrum i løbet af foråret og sommeren. Når du vælger kunstgødning, er det vigtigt, at du vælger en type med den rette blanding af NPK (nitrogen, fosfat og kalium), så gødningsblandingen passer til din have.

Benytter du dig af organisk gødning, der ofte stammer fra dyr, eller kompost, f.eks. af rester fra havearbejdet, køkkenaffaldet e.l., skal det ikke spredes helt så ofte. De fleste plæner har kun godt af én spredning om året – gerne tidligt forår, f.eks. i april.

Uanset hvad du vælger, kan du med fordel sprede gødning med en gødningsspreder. Produktet kan desuden også bruges til spredning af græsfrø, salt om vinteren e.l.

5) Kalk er godt for plænen, men kun hvis den har brug for det

Det kan være oplagt at tilføre plænen kalk, hvis denne har en lav surhedsgrad (pH-værdi). En græsplæne med lav værdi vil have større risiko for at blive angrebet af mos, og så vil græsset ikke vokse optimalt, hvorfor du ikke kan få en flot og grøn plæne. Det er oplagt at kalke græsplænen i starten af året, f.eks. i marts eller april afhængigt af vejret.

Du skal ikke kalke, hvis pH-værdien allerede ligger mellem 6 og 7 (der er den optimale værdi) – eller hvis værdien er højere end dette. Så tjek gerne kalkniveauet før du begiver dig ud i denne type pleje. 

6) Bioklip er godt for plænen, så benyt dig af det

Bioklip, også kaldet multiklip, er en ideel løsning til at sikre plænen en god mængde næring – udover at benytte natur- eller kunstgødning. Det skyldes, at det afklippede græs indeholder gode næringsstoffer, som plænen fortsat kan få gavn af, selvom de klippes af. Det eneste, det kræver, er, at du lader det afklippede græs blive liggende på plænen efter græsslåning.

Vi må dog hellere skynde os at sige, at dette altså kun gælder, når der er tale om bioklip. Hvis ikke det afklippede græs er blevet klippet i små stykker af græsslåmaskinen, skal du ikke lade det ligge som en dyne på din græsplæne, da det ikke tæller som at gøde plænen.

Hvis du gerne vil “gøde” ved hjælp bioklip-metoden, kan vi især anbefale dig at investere i en robotplæneklipper. En lang række af disse maskiner har netop denne klippestil – og så skal du ikke engang bekymre dig om trimning af græsset i fremtiden, da robotten klarer arbejdet for dig. Læs mere om de bedste robotplæneklippere i vores store test.

7) Fjern mos og ukrudt fra græsplænen

Det er ingen hemmelighed, at mos og ukrudt ikke hører til på græsplænen. Faktisk er det med til at skabe dårligere vækstbetingelser for selve græsset. Af den grund skal du gerne lue ud, og fjerne ukrudtet og eventuelt mos på plænen hvert år. 

Det afhænger af, hvor angrebet plænen er, om processen skal gentages 1 gang om året eller flere gange om året. Er din plæne meget angrebet, kan du udmærket benytte dig af plænerens eller lignende midler, men vær sikker på, at det ikke skader mere end det gavner. Du kan også gå efter en ukrudtsbrænder, hvis du foretrækker dette. Ukrudtsbrændere er særligt gode, hvis der vokser mindre ukrudt frem, blandt andet mellem fliser. Ukrudtsbrændere får dog sjældent bugt med mosset.

8) Benyt dig gerne af en vertikalskærer

Vi kan anbefale dig at investere i en vertikalskærer, også kaldet en plænelufter, hvis du ikke allerede har en stående i haveskuret. Denne type maskine laver små huller i jorden, når du kører den over plænen. Dette giver ilt til græssets rødder og mulighed for, at næring og vand trænger optimalt ned i jorden.

Nogle vertikalskærere kan endda også benyttes til at fjerne mos og ukrudt i haven. Det er altså et multifunktionelt produkt. Du kan læse mere om vertikalskærere / plæneluftere i vores test af disse maskiner.

9) Plej din græsplæne efter årstiden

Vi må hellere påpege, at det er vigtigt, at du plejer din græsplæne året rundt, men dog samtidig efter sæsonen. Som du kan se i de ovenstående punkter, er der nogle typer af pleje, som er bedst egnet til at blive udført, når det er forår, mens andre først kan udføres i løbet af sommeren eller omkring efteråret, inden vejret bliver for dårligt. Det kan du læse mere om i de følgende afsnit.

Sådan plejer du græsplænen om foråret

Flere af de ovenstående punkter omhandler, hvordan du skal pleje græsplænen, når det er forår. Men lad os for en god ordens skyld opremse dem, så du kan være sikker på, at din græsplæne får den bedste pleje:

  • Fjern mosset og ukrudtet på græsplænen på den måde, som du selv foretrækker (f.eks. ved at rive eller brænde det)
  • Tilfør græsset en god mængde næringsstoffer, enten i form af plænegødning eller ved brug af bioklip-metoden
  • Sørg for, at jordbalancen fortsat er god – tjek blandt andet for pH-værdi og spred eventuelt kalk, sand, ler e.l. hvis der mangler
  • Benyt en plænelufter / vertikalskærer til at sikre ilt til jorden og græsset
  • Slå græsset minimum 1 gang om ugen, og blot et par centimeter ad gangen

Sådan plejer du græsplænen om sommeren

  • Så græs i sensommeren, hvis du vil se hurtige resultater
  • Sørg for at give græsplænen vand, hvis ikke der kommer regn i perioden
  • Fortsæt med at vedligehold plænen ved at slå græsset regelmæssigt og med kun få centimeter ad gangen
  • Hvis du benytter kunstgødning, skal gødningen fortsat spredes i små mængder hen over sommermånederne

Sådan plejer du græsplænen om efteråret

Din græsplæne har ikke brug for helt så megen vedligeholdelse, når vejret begynder at blive dårligere. Det skyldes, at jorden bliver koldere, hvorfor græsstråene ikke vokser så meget. Du skal stadig sørge for at rive ukrudt og mosset fra plænen, samt slå græsset indtil det bliver frostgrader, men det behøver ikke at være helt så ofte. Græsset har nemlig godt af at være lidt længere, når vinteren indtræder, så det er mere modstandsdygtigt.

Èn ting, du dog virkelig skal huske at gøre, når efteråret banker på, er at fjerne blade fra græsplænen. Ligger der blot et lille lag, kan du eventuelt køre dem over med græsslåmaskinen. Er der tale om store mængder af blade, skal du i stedet rive dem sammen, da de ellers kan skabe grobund for mos, da der bliver fugtigt under bladene.

10) Benyt dig af ordentligt udstyr, når du gennemfører pleje af græsplænen

Som du nok allerede har regnet ud, kræver det en del forskelligt udstyr at opretholde en flot og grøn græsplæne. Man kan ikke blot slippe afsted med at pleje den 1 gang om året – det er i stedet noget, der skal gentages flere gange om året.

Samtidig er det ikke irrelevant, hvilket udstyr du benytter til opgaven. F.eks. kræver det en god græsslåmaskine at kunne slå græsset i den rigtige højde på minimum 4 cm. Dette gælder, uanset om du benytter dig af en robotplæneklipper, traditionel græsslåmaskine, cylinderklipper, havetraktor etc. Det samme gør sig gældende, når du skal benytte en plænelufter / vertikalskærer, gødningsspreder, kantklipper / græstrimmer m.fl.

Heldigvis kan du læse alt om disse maskiner, og få hjælp til at finde frem til de bedste af slagsen, her på Haveunivers. 

FAQ

Hvornår skal græsplænen gødes?

Det kommer an på, hvilken type gødning du vælger. Kunstgødning kan sagtens spredes i små mængder flere gange i løbet af vækstperioden. Organisk gødning skal helst kun spredes 1 gang i foråret.

Skal jeg bruge organisk eller uorganisk gødning til min græsplæne?

Det er op til dig, hvilken type gødning du benytter. Det er dog vigtigt, at gødningen tilfører de rette næringsstoffer til din plæne. Husk at sand, ler, kalk o.l. også kan have en vigtig betydning.

Hvornår skal græsplænen have kalk?

Kalk kan have en positiv indvirkning på jordens pH-værdi, hvis denne ligger under det anbefalede niveau på mellem 6 og 7. En lav værdi resulterer i dårlig vækst og større risiko for mos.

Vertikalskære – hvornår skal den bruges?

En vertikalskærer kan med fordel benyttes i starten af sæsonen (marts-april). Den giver luft til græsset, samt giver muligt for gødningen og vandet at trænge ordentligt ned i jorden.